Luchthoeveelheidsmeters

Luchthoeveelheidsmeters voor het inregelen van ventilatie

Luchthoeveelheidsmeters, ook wel balometers genoemd, zijn analoge of digitale instrumenten voor het meten van luchthoeveelheid tijdens het testen, uitbalanceren en in gebruik nemen van ventilatiesystemen in gebouwen. ACIN instrumenten heeft twee luchthoeveelheidsmeters (balometers). Dit zijn de FlowFinder-mk2 en de VentiFlow-mk2, beiden zijn door ACIN instrumenten ontwikkeld en geproduceerd.

Toont alle 2 resultaten

Hoe werkt een flowmeter?

De Flowfinder-mk2 en de Ventiflow-mk2 zijn luchtvolumestroommeters maar hebben verschillende meetprincipes.

De Flowfinder-mk2 maakt gebruik van nuldrukcompensatie. De weerstand die de in- of uitstromende lucht ondervindt door het meten met een Flowfinder-mk2 veroorzaakt een drukverschil (diff. pressure) ten opzichte van de omgevingsdruk. Dit drukverschil wordt weggeregeld met de rode ventilator in de Flowfinder-mk2. Het toerental van de ventilator is een maat voor het luchtdebiet(luchtvolumestroom) door het ventilatieventiel.

Bij de Ventiflow-mk2 is heel veel aandacht gegaan naar de vorm van het “conische” huis en de rode stromingsrichter om een zo laag mogelijke luchtweerstand te realiseren. Studie naar de verschillende stromingsmodellen hebben geleid tot de huidige vorm van het huis en de gepatenteerde stromingsrichter en maken van de luchtstroming een rustige stroming die zo recht mogelijk door de anemometer gaat.

FlowFinder-mk2

De FlowFinder-mk2 wordt geleverd in een degelijke koffer en is direct klaar voor gebruik voor het meten van de volumestromen. Kalibratie vooraf (ook wel het nullen genoemd) is niet nodig. De FlowFinder-mk2 is uitstekend geschikt voor ventilatieventielen of rozetten die je vaak aantreft in woningen maar evengoed ook voor metingen aan ventilatiesystemen bij utiliteiten als kantoren en ziekenhuizen. Hiervoor hebben we een scala aan opzetstukken ( of hoods of meetkappen) beschikbaar en eventueel met stromingsrichter om in geval van wervelroosters de turbulentie van de lucht sterk te reduceren waardoor de meetonzekerheid afneemt.

VentiFlow-mk2

Bij de VentiFlow-mk2 was het uitgangspunt om zonder drukcompensatie toeh goed te meten. De vorm van de conus en gepatenteerde stromingsrichter zorgen voor een lage weerstand en voor een luchtstroom die altijd hetzelfde door de anemometer gaat onafhankelijk van het type ventiel. Met een bereik van 10 tot 100 m3/uur is deze luchtdebietmeter uitstekend geschikt voor het inregelen van WTW installaties en ventilatiesystemen in woningen en appartementen. Door de korte meetcyclus en de superhandige app, die voor de meeste smart phones beschikbaar is, is het een erg prettig te gebruiken meetinstrument. De koffer waarin het instrument wordt geleverd kunt u gebruiken als opstap om makkelijker bij de meetpunten te kunnen.

Welke flowmeter aanschaffen?

Daar waar veel herhaling is en de luchtstroom niet groter is dan 100 m3/uur kan je met de VentiFlow-mk2 zeer goed uit de voeten. Bijvoorbeeld bij appartementen of woningen die steeds hetzelfde zijn. De VentiFlow is vooral een licht, snel en accuraat meetinstrument  Met de beschikbare app heb je eigenlijk geen pen en papier meer nodig.  Een trapje is ook niet nodig want de koffer dient als opstap.

De FlowFinder-mk2 heeft een groot bereik (10..850 m3/uur ) en meet heel nauwkeurig bij lage en hoge debieten. Bij ventilatiesystemen met lage weerstand is de FlowFinder het aangewezen instrument.

We zien het steeds vaker gebeuren bij projecten met veel herhaling dat eerst een aantal woningen wordt gemeten met de FlowFinder-mk2 en met de VentiFlow-mk2. Hieruit wordt per ventiel de juiste instelling van de VentiFlow-mk2 bepaald zodat alle andere woningen snel gemeten kunnen worden. In de rapportage kan dan verwezen worden naar de FlowFinder-mk2 die als referentie heeft gediend.

Meer informatie over onze flowmeters?

Heeft u een vraag over één van onze flowmeters, wenst u een demonstratie of vrijblijvende prijsopgave? Laat het ons weten door uw naam en nummer achter te laten via het formulier op deze pagina. U kunt natuurlijk ook gewoon mailen naar of bellen met +31 (0)70 – 3070703.

    Cart0
    There are no products in the cart!
    Continue shopping
    0