AW-meters

AW-meters voor het meten van wateractiviteit

Het meten van wateractiviteit is een belangrijke parameter bij de kwaliteitscontrole van vochtgevoelige producten of materialen.

Als er te veel water in een product zit, bestaat er een risico op microbiële groei en watermigratie. Dit kan leiden tot veranderingen in de consistentie en een verminderde houdbaarheid. Fabrikanten van voedingsmiddelen en farmaceutische producten moeten bijvoorbeeld aan de FDA of NVWA kunnen aantonen dat de wateractiviteit van een product zodanig is gedaald dat bacteriën niet meer kunnen groeien.

Wateractiviteit is het meten van de vrije watermoleculen van een product. De wateractiviteitswaarde (aw-waarde)  is de RV/100 (%)  van de lucht op moment dat de lucht geen vocht meer opneemt of afstaat, dus bij evenwicht (equilibrium).

ACIN instrumenten biedt verschillende aw -meters en sensoren voor verschillende toepassingen.

 

Waarom wateractiviteit meten?

Bij producten waarin water is verwerkt bestaat er een risico dat micro organismen het product gaan aantasten. Het kan zijn dat er schimmelvorming optreedt of dat de consistentie van het product verandert. Het zijn vaak ongewenste veranderingen die de houdbaarheid van het vermindert en het product in sommige gevallen ook minder aantrekkelijk maakt. Als leverancier of fabrikant van voedingsmiddelen voor mens en dier of fabrikanten van medicijnen wil je dat je product in optimale conditie de consument bereikt. Het is dus van belang dat een product de juiste aw-waarde heeft en bij de juiste temperatuur wordt opgeslagen zodat de houdbaarheid maximaal is.

Meer informatie aw-meters

Heeft u advies of aanvullende informatie nodig over onze aw-meters, neem dan contact op via het mailadres  of telefonisch via +31 (0)70 – 3070703. U kunt natuurlijk ook gewoon onderstaand formulier invullen. Onze service- of verkoopafdeling neemt dan direct contact met u op.

 
    Cart0
    There are no products in the cart!
    Continue shopping
    0